Som læger og sundhedsfaglige professionelle personer, ser vi hver dag patienter der er alvorligt påvirket af tobaksrygning; mange af dem vil uvægerligt dø eller have et helbred der er kraftigt påvirket på trods af vores hjælp og rådgivning. Rygning af tobak er fortsat det største helbredsmæssige problem i verden.
Folk ryger for nikotinen, med dør af de kemikalier der bliver dannet når tobak bliver brændt af. 1 Desværre har de nuværende rygestopmidler og rygestopmedicin en meget begrænset effektivitet og accept hos størstedelen af rygerne. Men – vi tror på at der er en løsning: Brugen af e-cigaretter/e-damp har helt klart et stort potentiale for at hjælpe mange rygere til at kvitte tobakken.
I lyset af dette, tror vi stærkt på at etisk og videnskabeligt set, så er det vores ansvar at gøre opmærksom på følgende:
Karakteristika ved e-cigaretter/e-damp skal altid sammenlignes med dem for almindelige tobakscigaretter, og diskussionen omkring absolut langtidssikkerhed ved e-cigaretter skal altid stå i kontrast, både etisk og videnskabeligt, til den absolutte sikkerhed vi har for de skadelige virkninger som rygning af tobak indebærer.
P.t. er det estimeret, at der i Europa er 29 mio. der anvender e-cigaretter/e-damp. 8 Men vi tror fast på at individet og gevinsten for folkesundheden som følge af brugen af e-cigaretter/e-damp, bliver stoppet pga. forkerte opfattelser af produktet.
I lyset af de talrige undersøgelser der til dato er udført, så kan vi – som professionelle sundhedsfaglige personer – ikke se passive til overfor den klare offentlige helbredsmæssige gevinst ved brugen af e-cigaretter/e-damp.
Vi anbefaler derfor at vores kolleger aktivt lærer mere omkring e-cigaretter/e-damp som et nyt redskab i den fortsatte verdensomspændende helbredsindsats imod tobaksrelaterede sygdomme.
Vi opfordrer vores kolleger til at underskrive denne erklæring til støtte for berettigelsen af elektroniske cigaretter baseret på videnskabelig evidens og etisk debat.
Med venlig hilsen,
Group of professionals who support this statement.
Updated Bibliography:
PHE: E-cigarettes: an evidence update
PHE UPDATE: Evidence review of e-cigarettes and heated tobacco products 2018
RCP: Nicotine Without Smoke. Tobacco Harm Reduction.
3 Hajek P, Etter J-F, Benowitz N, McRobbie H (2014) Electronic cigarettes: review of use, content, safety, effects on smokers, and potential for harm and benefit. Addiction.
4 McRobbie, H., Bullen, C., Hartmann-Boyce, J., & Hajek, P. (2014). Electronic cigarettes for smoking cessation and reduction. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 12, CD010216. doi:10.1002/14651858.CD010216.pub2
5 Brown, J. et al (2014). Real-world effectiveness of e-cigarettes when used to aid smoking cessation: a cross-sectional population study. Addiction doi:10.1111/add.12623
6 West, R. B. J. (2014). Electronic cigarettes : fact and fiction. British Journal of General Practice, (September), 442–443.doi:10.3399/bjgp14X681253
7 West R, Brown J, Beard E. Trends in electronic cigarette use in England. Smoking Toolkit Study 140122. 2014.www.smokinginengland.info/latest-statistics
8 Vardavas, C.et al (2014). Determinants and prevalence of e-cigarette use throughout the European Union: a secondary analysis of 26 566 youth and adults from 27 Countries. Tobacco Control, 1–7. doi:10.1136/tobaccocontrol-2013-051394